Online marketing voor coaches

Hoe je in je marketing slim inspeelt op onbewuste, automatische beslissingen die je brein maakt

Als ik een gerecht moet kiezen van een menukaart, kan ik daar vet lang over doen. Tot verbazing of irritatie van mijn tafelgenoot😅.

De keuze voor dar gerecht maak ik uiteindelijk bewust. Maar er zijn dagelijks bizar veel beslissingen die we onbewust maken.

We krijgen namelijk elke dag ongekend veel informatie voorgeschoteld. Dat kunnen we onmogelijk allemaal registeren en verwerken. Laat staan dat we overal een weloverwogen beslissing over kunnen maken.

Dat zou je niet aankunnen. Je zou totaal overspoelt raken. Error in je hoofd.

Gelukkig heeft ons brein daar iets op gevonden.

Dat maakt namelijk veel beslissingen automatisch op basis van bepaalde shortcuts. Dit zijn snelle reacties op de automatische piloot, waarmee we onze hersenen tijd en energie besparen. Zo kunnen we sneller informatie verwerken en beslissingen maken.

In marketing kun je daar goed gebruik van maken. Want als mensen op die automatische piloot beslissingen maken, is het makkelijker hen te overtuigen of beïnvloeden.

Misschien vind je die woorden vies, ‘overtuigen’ en ‘beïnvloeden’. Maar als ondernemers doen we het natuurlijk allemaal. Uiteindelijk willen we mensen helpen en heb je hen te overtuigen dat jij dat kunt. Zie het dan ook liever als mensen een zetje geven om een beslissing te maken. Doen we dat niet, dan kunnen mensen weken blijven twijfelen, terwijl onze hulp juist precies is wat ze nodig hebben. Dan vind ik dat je door middel van overtuiging hen best mag helpen dat in te zien.

Terug naar die shortcuts. Robert Cialdini is een bekende overtuigingsexpert, hij schreef onder andere de boeken Influence en Pre-suasion. Hij ontwikkelde onderstaande 7 beïnvloedingsprincipes die helpen anderen te overtuigen en ze de juiste richting op te sturen:

1️⃣  Wederkerigheid: we zeggen sneller ‘ja’ als iemand eerder iets voor jou heeft gedaan

2️⃣  Commitment & consistentie: we zeggen sneller ‘ja’ als we al een keer eerder ‘ja’ hebben gezegd

3️⃣  Autoriteit: we zeggen sneller ‘ja’ tegen mensen die meer expertise hebben dan wij

4️⃣  Schaarste: we zeggen sneller ‘ja’ als de tijd beperkt is en/of de voorraad krimpt

5️⃣  Social proof: we zeggen sneller ‘ja’ als we zien dat anderen ook ‘ja’ hebben gezegd en blij zijn met deze beslissing

6️⃣  Sympathie: we zeggen sneller ‘ja’ tegen mensen die we leuk vinden

7️⃣  Eenheid: we zeggen sneller ‘ja’ tegen mensen die tot dezelfde groep behoren

Binnenkort meer over elk principe + hoe je dat (ethisch) in je marketing kunt gebruiken.

Welk principe(s) gebruik jij al in je marketing?

Geschreven door: Joëlle van Rheeden

Gepubliceerd op: 6 april, 2021

Heb je hier vragen over?